Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

În raionul Soroca, pe o suprafață de aproape 800 de hectare, se întinde cea mai mare livadă de nuc pe rod din țară, care, de altfel, este și certificată ecologic.

Cererea mare pe piața externă, dar și un preț mai bun de comercializare a determinat întreprinderea AMG-Kernel încă în anul 2008 să opteze pentru certificarea ecologică.

„Analizând piața, am înțeles că acest sector aduce plus valoare, iar o bună parte din populație își dorește să mănânce sănătos. De aceea, am decis să fim și noi parte a acestei schimbări și să producem eco. Avem și circa 3 mii de hectare de culturi de câmp, la fel certificate. În acest mod, punem la dispoziția consumatorilor mai multe produse”, a menționat pentru Agrobiznes Victor Guțu, AMG Kernel.

Potrivit lui, întreținerea unei livezi de nuc eco nu este problematică.

„Practic, cel mai ușor este să îngrijești de o livadă de nuc ecologică. Culturile de câmp ar fi o problemă mai mare. Principalul produs utilizat pentru combaterea bolilor la cultura nucului este cuprul, care este admis în agricultura ecologică. Anual, este permisă cantitatea de 6 kg de cupru per hectar, ceea ce ne permite să combatem eficient bolile – bacterioza și antracnoza. Cu dăunătorii nu avem probleme”.

Nucile, dar și cerealele eco sunt exportate în UE. Cea mai mare cerere fiind pe piața Germaniei, Italiei, Austriei, dar și Cehiei și României. Totodată, miezul de nuci produs de întreprindere este exportat în țări din Asia, unde există o cerere destul de mare.

Pentru a livra pe piață miez de nuci de calitate, compania a lansat și o uzină de prelucrare primară a nucilor. Producţia este sortată după greutate şi calibrată după diametru: 32, 34, 36, 38, 38+, ambalată pentru comercializare. Apoi, miezul de nuci este pus la păstrare în depozitul frigorific a cărui capacitate este de circa o mie de tone.

„În țările UE exportăm nuci prezentând certificatul ecologic, unde acesta este valabil. Pentru țările Asiei, acest certificat nu este valabil, însă cererea pentru nuci este destul de mare, astfel nu putem evita exportul. În fiecare an participăm la expoziția BIOFACH, unde ne convingem tot mai mult că acest sector, al produselor eco, a luat amploare și se dezvoltă dinamic. Acolo ne întâlnim cu noi parteneri, stabilim relații și înțelegeri privind exporturile”.

An de an, recoltele sunt diferite, iar acest sezon a fost cu adevărat complicat. Cu toate acestea, printre planuri se numără extinderea spectrului de culturi cultivate în sistem ecologic. Victor Guțu susține că potențialul pe piața produselor eco nu este nici pe departe valorificat.

„Planificăm să realizăm un studiu de fezabilitate, pentru a determina ce culturi ar mai putea fi cultivate în cadrul întreprinderii. Acest an nu poate fi comparat cu niciunul și nici recoltele nu pot fi comparate. În plus, roada este mai mică decât cea obținută în sistemul convențional, însă prețurile fac oricum acest sector atractiv”.

AMG Kernel este și membrul celei mai mari asociații a producătorilor eco din țară – MOVCA. Pentru ceilalți producători care planifică să producă eco, Victor Guțu are un îndemn:

„Orice business este prosper, doar dacă este depusă străduință pentru a cunoaște particularitățile domeniului în care ați ales să activați și dacă afacerea este gestionată corect. Noi ne-am asumat responsabilitatea de a produce eco acum 12 ani și o vom face în continuare, indiferent de impedimente”.

Acest material este realizat de Agrobiznes în cadrul proiectului „InfOrganic” implementat de Asociația Obștească „Educație pentru Dezvoltare” (AED) cu suportul financiar al Fundației „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED) din Moldova.