Originea
Provine dintr-un soi valoros de nuc care a fost cultivat pe terenul experimental al Institutului ştiinţifico-practic de horticultură şi tehnologii de producere în anul 1962. Soiul a fost omologat în 1980.
Caracteristicile soiului
Arborele creşte rapid, este rezistent la secetă şi îngheţuri, precum şi la boli. În anii când vara este ploioasă şi răcoroasă înfloreşte în termene medii. Staminele înfloresc cu 5-7 mai devreme decât pistilurile. Fructifică abundent şi constant. Coaja este relativ groasă, iar miezul e de calitate superioară.
Arborele
Arborele creşte rapid, formând o tulpină groasă, scoarţa având culoarea gri.
Coroana – plată – sferică, formând un diametru de 12 m, relativ deasă.
Ramurile de schelet – tari, crengile sunt drepte sau puţin încovoiate, formând un unghi mare de ramificaţie în raport cu tulpina.
Lăstarii – lungi sau mijlocii, groşi cu scoarţa de culoare întunecată.
Fructul
Dimensiunea – mare, au în medie: H=40,2 mm, D=38,2 mm, d=39,0 mm; greutatea medie a fructului este de 14,5 g.
Forma – sferică, cu secţiunea transversală rotunjită şi baza rotundă. Fascicule bine aranjate. Are vârful rotunjit.
Endocarpul – relativ gros, tare, valvele se separă uşor, miezul rămânând fie întreg, fie în jumătăţi. Suprafaţa este de culoare maronie.
Miezul – umple bine cavitatea valvelor fără a lăsa loc liber, de culoare gălbuie, având un miros plăcut şi calitate adecvată.
Maturaţia – a doua decadă a lunii septembrie.